torsdag 25 januari 2018

Naturist naturligtvisInga blöta badkläder som klibbar. Ingen bh som skaver. Ingen kroppsdel som hålls privat. Familjen Svensson har slängt kläderna. Helt näck trivs de bäst, tillsammans med de andra på Soljhejdans naturistcamping.

Den nakna vardagen. Åsa och Ida Svensson ligger på gräset och läser kvällstidningar. Lilla Jesper Torstensson vilar i vagnen. Mamma Gun Svensson plockar undan och pappa Kjell Svensson tar det lugnt i förtältet. Hundarna gläfser innanför staketen. En vanlig syn av en familj på campingsemester. Med en avgörande skillnad. De är nakna. Spritt språngande. Och de ser ut som om det var det mest naturliga i världen.

— Du föds inte med kläder, konstaterar 18-åriga Åsa Svensson.
Och i den här miljön är det "textilarna", sådana som använder kläder, som sticker ut. Campingplatsen är Solhejdan vid Svanrevet utanför Skanör. En naturistcamping som lever sitt eget avskilda liv ute på revet. Här finns inga fluktare, ingen som fnissar i sanddynerna. Avspänt passerar toppiga bröst och taxöron. Pösiga pungar, dinglande snoppar, rakade och vildvuxna snippor, rultiga magar och ben.
Alla storlekar och former. Någon klipper gräset, en annan pilhäcken. De flesta dåsar i solstolen. Men alla är nakna.

— Det handlar om känslan. Man kliver ur sängen, drar upp dragkedjan till förtältet och känner friheten, säger Gun, 44.

För familjen Svensson från Åstorp är naturismen en viktig del av livet. Gun och Kjell Svensson träffades nakna och barnen har sprungit näck på sina sommarlov. 14-åriga Ida Svensson ser nakenlivet som alldeles självklart. Trots sin ålder.

— Jag står för att jag är naturist bland mina kompisar. Och en del som fått reda på det har sagt: "coolt".
Familjen säsongscampar tillsammans med 50 andra vagnar och åker bara hem när de måste klippa gräset eller vattna blommorna. Och tvätta handdukar. Kläder slipper de, konstaterar Gun nöjt, men det går åt desto fler handdukar. För hygienens skull har alla sin egen att sitta på. Kaffe eller grill hos grannen, var man än går följer handduken med. Det enda som får dem att ta på sig kläder är kylan. De fryser inte för sakens skull. De är ju inga nudister, säger de menande. För det finns en avgörande skillnad, viktig för dem att poängtera. Nudister är de som till varje pris är nakna, så fort de bara får, medan naturister är det när det känns skönt och naturligt. Som en sådan här solsvettig dag.
— Många har en föreställning om att naturism handlar om sex, men det är helt fel. Det är fluktare som ställer till det för oss. På Knähaken har de problem med dem, och det är en av anledningarna till att vi inte gillar att åka dit. Och vill man ha sexig nakenhet är det faktiskt bättre att öppna en tidning, säger Gun.
Sexighet handlar om spänning, menar de. Och fantasi. Vad finns under bikinin? Under badbyxorna? Tankarna vandrar.

— Nakna människor är faktiskt inte speciellt sexiga.

För de flesta par är nakenhet något som är förbehållet partnern. Något intimt som ingen annan får ta del av. Men så ser inte Gun och Kjell på det.

— Relationer handlar om kontakt och närhet. Och den delar man bara med varandra, även om andra kan se en naken, säger Gun.

— Men skulle någon annan komma fram och kladda skulle jag klart bli förbannad, säger Kjell.
Att nakenhet väcker nyfikenhet håller inte Gun med om. Inte heller att det är svårt att låta bli att spana in folk, uppifrån och ned.

— Man pratar med ögonen och ansiktet, inte med någon annans kropp, säger Gun.

— Det är klart att man tittar på andra. Men det är ingen som ser ner på en här, säger Kjell, 56.
För det är just det. Går alla nakna är det lätt att jämföra sig själv, brösten, snoppen, eller vad det nu kan vara, med andra runt omkring.

Man är avklädd ända in på komplexen.

— Det är klart att det finns naturister som har komplex, som jag för fett och celluliter. Men samtidigt tänker man "va fan", säger Åsa.

— Ja, när man har kläder på sig kan man springa runt och dra in magen, men det fungerar inte när man är naken så här hela dagen. Det är lika bra att slappna av, säger Ida.

— Hur man ser ut syns i kläder också. Jag tycker faktiskt att det är mindre jämförelser här på campingen än på andra ställen, säger Gun.
Ida berättar om pojkvännen hon hade med sig förra året. I början var han skeptisk, men snart åkte kläderna av. Annars brukar det vara som känsligast i tonåren. Det är då barnen slutar följa med eller shortsen åker på. Åsa hade en sådan sommar, och var "textilare" för ett år.

— Förra sommaren var det tre killar som hängde här i jeans och munktröja fast det var så varmt. En av dem blev jag bra kompis med och han klädde av sig till slut.

Två tonåringar som umgås avspänt nakna. Det låter otroligt.

— Man tänker faktiskt inte så mycket på det, säger Ida.

— En påklädd eller naken kille, det är samma sak. Killar har något mellan benen, det har alla karlar. Och tjejer har olika storlek på brösten. Så är det bara, konstaterar Åsa.
Det är hett i solen och dags för bad i campingens runda bassäng. Till havet går de bara i bland eftersom man måste vada 700 meter längs revet. Alla reser sig och vandrar bort i samlad trupp. Inget behöver packas, ingen byta om. Det är bara att gå. Åsa och Ida har piercade navlar. Mamma Gun en papegoja på skinkan. De är intimrakade alla tre, men tror inte att det är mer vanligt bland naturister än bland andra.
Splash! Systrarna busar som små barn i vattnet.

I vagnen vaknar Åsas tre månader gamla son Jesper. Han sticker ut i blöja och solkeps.

— Jag har pojkvän hemma, men han är inte naturist. Han har varit här en kväll, men då regnade det så vi hade alla kläder, säger Åsa.

— Vi ska nog lyckas omvända honom också, flikar Gun genast in.
På vägen tillbaka till vagnen passerar de den gemensamma verkstaden. Där håller Göran Claesson på att laga ett bordsben. Självklart rotar han runt bland verktygen. Naken.

Utanför hänger en man i blåställ. Det är en inhyrd rörläggare. Gun gör ringar runt ögonen med händerna och skrattar högt:

— Hans ögon är så här stora.

Snart ska campingen fyllas till minsta gräsplätt. Under högsäsong är de närmare 400 personer, och flera vagnar brukar stå i kö. Då öppnar kiosken där man kritar. En nödvändighet för en kiosk vars kunder saknar fickor.

— Man kan inte ha med sig mobilen heller. Det är skönt, säger Gun.
Det är dags för lunch. Nakna skinkor trängs i förtältet när fil och flingor åker fram.

— Jag tror att folk tycker att det är känsligt med nakenhet för att de inte själva vågar ta av sig. Och då tycker de att vi gör fel. Redan när barnen är små sätter föräldrar på dem bikini, och så lär de sig att det är fult att ta av sig, säger Gun bestämt, och slår sig ner i fällstolen.

En lång sommar väntar — utan risk för bikiniränder.

Källa: https://www.hd.se/2007-06-24/naturist-naturligtvis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar